tisdag 2 juni 2015

Beskrivning Cynthia år 9

Låda i en Låda

Beskrivning på hur man bygger en trälåda i en trälåda.
Vad du kommer att behöva för den yttre lådan:
·         Två plywood plankor med måtten 300x350x1 som vi använder som sidor
·         En plywood planka med måtten 350x350x1 som vi använder som botten
·         En plywood planka med måtten 350x73x1 som vi använder som stöd på baksidan
Den yttre lådan kommer inte att ha fyra sidor eller något lock.
Vad du kommer att behöva för den inre lådan:
·         Två plywood plankor med måtten 325x273x1 som vi använder som kortsidor
·         Två plywood furu plankor med måtten 334x273x1 som vi använder som långsidor
·         En plywood planka med måtten 328x324x1 som vi använder som botten
Den inre lådan ska inte heller ha något lock

Material:
·         Penna/sudd
·         Mässing spikar
·         Handsåg/fogsvans
·         Stor vinkelhake
·         Rubank  - stor hyvel
·         Linjal/stålskala
·         Trä lim
·         Skruvtving
·         Snabbtving
·         Klohammare
·         Sandpapper 120 - 180



Börja med att såga ut de måtten du behöver med hjälp av en handsåg. Spänn fast plankorna i bänken mellan bänkhakarna eller kläm fast de vid bänken med antingen en snabbtving eller en skruvtving för att kunna såga bra. Det är bra ifall man  sågar ut alla plankor man behöver samtidigt så att man kan jobba så effektivt och snabbt som möjligt. När man har sågat ut alla plankor med de olika måtten så är det bra att dubbelkolla ifall plankorna sidor är raka med hjälp av en stor vinkelhake. Om sidorna inte är raka så kan man hyvla de på sidan tills det att man får en rak sida. Om alla sidorna på plankorna är raka så ska man nu slippa de med sandpapper tills det att man får en slät yta, använd inte för grovt papper. När man har sandpapprat klart är det dags att limma och spika fast sidorna. Man börjar med den stora/yttre lådan.

1.    Spänn fast underdelen – plywood plankan med måtten 350x350x1 – i bänken mellan bänkhakarna. Lägg trä lim längst sidan och limma ihop undersidan med en av sidplankorna  så att kortsidan på sidplankan är fastlimmat med  underdelen. Kläm ihop de med en skruvtving eller snabbtving för att se till att de verkligen limmas ihop.

2.    Medans de sitter fasttvingande kan man också spika ihop dem.  Ta pennan och markera 3ställen på sidplanka du kan spika så att plankorna spikar ihop utan att någon av plankorna spricker. Ta 3 mässingsspikar och hammaren och spika ihop de två plankorna.

3.    Ta bort tvingarna och vänd på plankan så att sidan ligger på bänken och undersidans andra kant ligger uppåt. Ta den andra sidplankan och gör samma process på limning och spikning.

4.    Ta nu den minsta plankan/baksidan med måtten 350x73x1 och spika och limma fast den med de två andra sidorna. Se till att limma och spika den högt så att den ligger i samma längd som resten av lådans sidor. Resultatet ska se ut så här -->
, man kan också måla den yttre lådan nu, jag målade in svart

5.    Nu gör du samma lim och spik process med den mindre lådan.  Kom ihåg att den mindre lådan ska ha 4sidor men att ingen av lådorna ska ha något lock.


6.    När du är klar med att limma och spika den mindre lådan kan du måla den i valfri färg och när den har torkat är det bara att sätta i den i den större lådan, så har du en låda i en låda//Cynthia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar