onsdag 3 juni 2015

Emma v.23 9D

                   Träslöjdsbeskrivning Vägghylla 

Jag valde att göra en egen form av en  väghylla,vilket består av fyra kvadrater med olika mått som sitter tillsammans.
1.Det första du ska göra är att ta fram en  stor Plywood planka som du ska använda dig utav under arbetsgångarna  för att skapa en hylla med  fyra kvadrater bredvid och under varandra med en lagom stor  tjockhet.
2.Nästa steg är att ta fram en linjal,penna och sudd som du behöver för att rita noggrant  fyra kvadrater till din grund av hyllan.Till hjälp har du  suddet om något blir fel.Du ska  såga ut fyra olika stora kvadrater,där den största kvadraten ska ha måtten 33 cm på varje sida,den näst största 27,5 cm,en med  25,5 cm och den sista kvadraten med 24 cm.
3.Du ska nu börja ta en planka i taget och spänna fast den vid bänken  med hjälp av bänkhakarna.
4.Sedan ska du såga noggrant ut kvadratens form och mått som de olika kvadraterna har,till din hjälp har du linjerna du ritat  med pennan på träbiten.
5.Efter detta ska du  rita ut  13 kanter som ska ha formen av rektanglar.Rektanglarna ska ha olika längder på grund av de olika måtten men alla ska ha lika stor yta på  som ska vara 7,5 cm.Rektanglarna ska passa på alla kvadraternas bredd och höjder på kanterna.
6.Sedan ska du börja såga ut alla dina kanter.
7.Efter detta ska du ta fram en fil,rasp,grovt sandpapper (nr 80) och ett fint (nr 150).Börja med att försöka få bort vissa ojämnheter med hjälp utav rasp,sedan  ta fram en filklämma och sätt fast biten du ska fila, fila på kanterna av varje träbit så att sågmärkerna och ojämnheter försvinner helt.Putsa med sandpapperna så att dina träbitar blir  jämna och lena. 
8.Nu ska du ta fram  28 styckna  passande spikar och en hammare.Den största träbiten ska vara på vänster sida,den andra på höger bredvid ,nästa under den första och den sista under den näst största.Du måste se till så att det räcker med spikar till varje och att det inte finns något mellanrum mellan träbitarna.alla ska vara täta.  
9.Sedan spikar du fast dom 13 träbitarna på varje höjd och bredd på kanterna.Se till att  den största och näst största ska vara ihop spikade med dom nedre delarna vilket menas med att fyra spikar där uppe måste spikas på toppen av dom nedre delarna och botten av dom där uppe.Ena träbiten där uppe måste vara spikad med den bredvid,alltså inuti kanten som är mellan dessa två.Samma sak gäller dom nedre  träbitarna. 
10.Du kan även limma med trälim vid delarna om du inte är säker på  att dina delar sitter som de ska.
11.Nu är det dags för dig att måla din väghylla. Först börjar du med att röra om i den vita färgen.för att se till så att färgen inte är för tjock då den måste spädas med vatten.
12.Börja med att måla dina kanter så allt får den vita färgen på sig och sedan fortsätter du måla allt annat som saknas.
13.Efter detta låter du den stå på tork till nästa lektion och tar även gärna en omgång till med att måla hela din figur så den blir  noggrant målad.
14.Nu är du klar med din väghylla och hoppas du blev nöjd! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar